Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola    8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
+36 89/351-010  +36 30/429-2264  papakovacsi@papaitk.hu   H - P | 07:00 - 17:00    

 HASZNOS TANÁCSOK GYERMEKEKNEK

Kedves vakációzó fiatal! Biztonságod érdekében kérünk, fogadd meg az alábbi tanácsainkat! 

 • Gyalogosként a járdán, vagy gyalogúton, ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben közlekedj!
 • Szürkületben, sötétben viselj világos ruhát, illetve ruházatodon, táskádon fényvisszaverő anyagot! Lakott területen kívül a láthatósági mellény viselése éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén kerékpárosnak és gyalogosnak is kötelező!
 • Ne lépj hirtelen, meglepetésszerűen az úttestre, még akkor sem, ha gyalogos átkelőhelyen haladsz át, vagy a labdád gurult ki az útra!
 • Kerékpárral a kerékpárúton vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy - ha kerékpározásra alkalmas - az útpadkán, ahol ez sincs, az úttest jobb szélén kell közlekedni.
 • Parkoló gépkocsik mellett tarts egy autó ajtónyi oldaltávolságot!
 • Főútvonalon csak 12. életévét betöltött személy kerékpározhat.
 • Csak az arra kijelölt helyen, strandokon fürödj!
 • Teli gyomorral maradj inkább a vízparton! Felhevült testtel ne ugorj a vízbe, előtte hűtsd le magad! Különösen veszélyesek a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és a hőfok-különbség miatt.
 • Ne ugorj fejest ismeretlen medrű vízbe, vagy kisvizű medencébe!
 • Ne szállj be idegen autóba, ne állj szóba idegennel, és ne fogadj el tőle semmilyen ajándékot!
 • Ha egyedül vagy otthon, mindig zárd be a lakás ajtaját és az utcai kaput is! Ne engedj be idegent!
 • Mindig közöld szüleiddel, hogy hova mész, hol tartózkodsz!
 • Ne tölts fel fotót a nyaralásotokról a világhálóra addig, míg haza nem érkeztetek!

 

 

Internetbiztonság

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság október havi hírlevelében olvashatunk az internetbiztonságról. A teljes hírlevél a Prevenció menüben elérhető.

A mobileszközök (okostelefonok, táblagépek) jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat. Mivel azonban nem csak otthon vagy munkahelyünkön használjuk, nagyobb a kockázata, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek.
Bizalmas és személyes adatokat tárolunk rajtuk, ezért elvesztésük vagy ellopásuk esetén az illetéktelen személyek hozzáférhetnek az eszközön tárolt üzenetekhez, fényképekhez, videókhoz, személyes és bankkártya adatokhoz, valamint a banki és közösségi oldalak bejelentkezési adataihoz. Az illetéktelen hozzáférésből adódó kockázatok elkerülése érdekében gondoskodjunk mobileszközeink megfelelő védelméről.


KÉPERNYŐZÁR


Ha az eszközünk illetéktelen személy kezébe kerül, megfelelő védelem hiányában bárki könnyen hozzáférhet adatainkhoz. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb, ha alkalmazza az automatikus képernyőzárat, így ha nem használja az eszközt, az előre beállított idő után a képernyőzár automatikusan bekapcsol. A telefon feloldásához használja készüléke lehetőségei közül az Ön számára legmegfelelőbb megoldást: kódszám, jelszó, ujjlenyomat stb. Ajánlott bekapcsolni a PIN-kód kérését is.

TÁVOLI FELÜGYELET BEÁLLÍTÁSA


A távoli felügyelet használata esetén – amennyiben az eszköz be van kapcsolva és csatlakozik az internethez – lehetőség van az eszköz helyének térképen történő megjelenítésére, illetve szükség esetén az eszközön tárolt felhasználói adatok és beállítások törlésére. Az ehhez szükséges applikáció az ismert alkalmazásboltokból letölthető.


FRISSÍTÉSEK ÉS BIZTONSÁGI BEÁLLÍTÁSOK


Frissítse mobileszközei operációs rendszerét minél előbb az erre vonatkozó figyelmeztetést követően. Az alkalmazások esetében engedélyezze, hogy automatikusan frissítsék magukat. Ezek ugyanis olyan kritikus biztonsági réseket javíthatnak ki, amelyek hiányát a hackerek kihasználhatják rosszindulatú programok telepítésére, bizalmas adatok megszerzésére. Amennyiben éppen nem használja a wifit vagy bluetooth-t, érdemes kikapcsolni, ezzel is korlátozhatja az eszköz illetéktelen elérését.


ADATOK BIZTONSÁGA


A mobileszközökön tárolt adatokhoz nemcsak az eszköz megszerzésén keresztül lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat (fájlokat, beállításokat, jelszavakat) valamilyen online tárhelyre (más néven felhőbe). Ez akár hasznos is lehet, hiszen az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az adatok nem vesznek el. Fontos azonban, hogy a szinkronizáció csak a tudtával és belegyezésével történjen. Ha nem tartja szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor azt tiltsa le.


BIZTONSÁGOS ALKALMAZÁSOK


A mobileszközökön futó alkalmazások – a részükre biztosított engedélyektől függően – hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, fájlokhoz, fényképeket, videókat, hangfelvételt készíthetnek, ezeket továbbíthatják az
alkalmazás készítőinek.
 A mobilalkalmazásokat mindig hivatalos alkalmazás áruházból töltse le! Ellenőrizze, hogy az eredeti alkalmazásról van-e szó! A bűnözők ugyanis hasonló neveket használnak, hogy megtévesszék a felhasználókat.
 Üzenetben kapott linkről ne töltsön le alkalmazásokat!
 Letöltés előtt ellenőrizze az alkalmazás és a gyártó értékelését is. Szánjon rá időt és olvassa el a felhasználók véleményét. Válasszon olyan alkalmazást, amit többen töltöttek le és pozitív értékeléssel bír.
 Ellenőrizze, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Ha nem tartjuk szükségesnek, akkor ne töltse le. (Például: navigációs programoknak szükségük lehet hozzáférni a telefon helyzetéhez, de egy zenelejátszónak már nem).


BIZTONSÁGOS HASZNÁLAT


 A böngészőbe soha ne mentse el a felhasználói nevét, jelszavát. Használjon jelszókezelő alkalmazást!
 A böngészőben megjelenő figyelemfelhívások (például: az eszköz fertőzött, töltsön le vírusírtót, az eszköz elavult, frissítse) célja, hogy valamilyen kártékony programot telepítsen az eszközre. Ilyen esetben ne töltsön le semmit, és zárja be a böngészőt!

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/egy-honap-egy-tema-a-biztonsagos-internethasznalatert-0 )

Fenntartó   Elérhetőségek 
Pápai Tankerületi Központ   Kastély Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola
 8500 Pápa, Mézeskalács u. 2.                                 8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
 Tankerületi igazgató: Egyházi Andrea    Intézményvezető: Orbán Krisztina
+36 89/795-206     Intézményvezető-helyettes: Pintérné Szőke Erika
 papa@kk.gov.hu     +36 89/351-010 
    +36 30/429-2264
      papakovacsi@papaitk.hu 

 

Elérhetőségek
Kastély Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola
 8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
 Intézményvezető: Orbán Krisztina
 Intézményvezető-helyettes: Pintérné Szőke Erika
+36 89/351-010 
+36 30/429-2264
 papakovacsi@papaitk.hu 

 

Fenntartó
Pápai Tankerületi Központ
 8500 Pápa, Mézeskalács u. 2.
 Tankerületi igazgató: Egyházi Andrea
+36 89/795-206
 papa@kk.gov.hu