Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola    8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
+36 89/351-010  +36 30/429-2264  papakovacsi@papaitk.hu   H - P | 07:00 - 17:00    

hatartalanul1

Felvidéki körutazás

A Határtalanul programon elnyert pályázatnak köszönhetően a pápakovácsi Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai Szlovákia magyarlakta területeire utazhattak május 17-e és 19-e között. A felvidéki utazáson 15 hetedikes diák és a két szervező, Orbán Krisztina igazgató-helyettes és Kissné Orbán Veronika osztályfőnök vett részt.

Reggel fél 7-kor indultunk Pápakovácsiból. Első állomásunk Komárno volt, ahol egy szlovákiai magyar tanár néni kalauzolt bennünket. Megkoszorúztuk Jókai Mór szobrát, jártunk az Európa Udvarban, a Lehár parkban és a Duna –parton. Utána tovább utaztunk Gútára, ahol átsétáltunk Közép-Európa leghosszabb faszerkezetű hídján, majd magyar idegenvezetéssel egy úszó vízimalmot tekintettünk meg. Továbbhaladtunk Szímőre, ahol felelevenítettük Jedlik Ányos fizikus érdemeit, és megkoszorúztuk a szobrát. Sajnos az emlékszobába nem tudtunk bemenni, mert a kiírás ellenére zárva volt. Következő helyszínünk Nagysalló volt, ahol megemlékeztünk az 1848-49es szabadságharc hőseiről, virágot helyeztünk el a hősi emlékműnél. Alig 15 km megtétele után már Zselízen is voltunk. Itt tanította az Eszterházy kisasszonyokat Schubert- romantikus zeneszerző. A kastély éppen felújítás alatt áll, így sétáltunk a körülötte lévő parkban, ahol megtaláltuk a zeneszerző szobrát is. Itt elénekeltük  egyik dalát a Pisztrángot. Tovább mentünk Lévára, ahol megnéztük a várat, és sétáltunk a városban. Vidáman indultunk Alsóbodokra, a szállásunkra. Szívélyes fogadtatásban volt részünk magyar szállásadónk jóvoltából. Bemutatta a birtokot, ahol jól felszerelt játszótéren szórakozhattunk, kényelmes szobákban pihenhettük ki az első nap fáradalmait.

Második napunkon a finom és bőséges reggeli elfogyasztása után Kistapolcsány felé vettük az irányt. Itt található egy szép kastély, ami régen a Habsburgok  nyári rezidenciája volt. Óriási angolpark övezi a gyönyörű, kupolás épületet. Még pávákat is láttunk sétálni a szobrok és szökőkutak között! 1 órás utazás után elérkeztünk Bajmócra, a csodálatos „mesebeli” kastélyhoz. Körbesétáltuk a várat, és meglátogattuk a parkjában lévő állatkertet, ahol sok érdekes és ritka állatot láthattunk. Gyorsan elrepült az idő, de menni kellett tovább, hiszen aznap még felkerestük Zólyom várát, ahol Balassi Bálint született. Itt elolvastuk a róla emlékező táblát, majd mivel magyar idegenvezetés nem volt, így ismertetőlapokkal a kezünkben felfedeztük belülről is a szép reneszánsz udvart és épületet, megcsodáltuk a termekben kiállított tárgyakat, szobrokat, festményeket. Következő állomásunk Selmecbánya volt, ahol jól megmozgattuk a lábainkat, hiszen egyenes úton nem is mentünk. Vagy felfele vagy lefele sétáltunk a kanyargós utcákon. Megkerestük, hogy hol tanult Petőfi Sándor, és megmásztuk a Kálváriát is, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a környező hegyekre és településekre. Az egész napos kirándulás után jólesett visszatérni a szállásunkra, ahol finom vacsora várt minket. Este a szállásadónk mesélt nekünk a magyar kisebbség náluk tapasztalható helyzetéről, a magyar anyanyelvű diákok mindennapjairól, életéről. Lefekvés előtt még egy feladat várt ránk, mesét kellett írnunk az addigi eseményekből, amit közösen, sok ötlettel készítettünk el.

Hazautazásunk napjának reggelén összepakoltunk, elbúcsúztunk házigazdánktól, és elindultunk Deákiba. Itt megtekintettük a templomot, ahol Pray György történész felfedezte azt a kódexet, amelyben megtalálható a legősibb összefüggő magyar nyelvemlékünk a Halotti Beszéd. Továbbutaztunk Galántára, ahol Kodály Zoltán töltötte a gyermekkorát. Szerencsére egy kis séta és némi útbaigazítás után meg is találtuk a róla készült mellszobrot. Izgatottan folytattuk utunkat, hiszen a következő állomásunk Szlovákia fővárosa Pozsony volt. Nem csalódtunk! A Duna parton, egy előre megbeszélt helyen, idegenvezető várt bennünket, aki érdekes történetekkel tette gazdagabbá a város bemutatását. Jártunk az óvárosban, megnéztük a híres épületeket, szobrokat. Nagyon kellett figyelnünk, nehogy a rengeteg turista között elveszítsük egymást.  Délben a belvárosban egy hangulatos étteremben megebédeltünk, majd tovább indultunk utolsó úti célunk felé-Dévény várához. Először körbesétáltunk, majd a várból csodáltuk meg a kilátást a Duna- Morva torkolatára.

Sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk, amit köszönünk Kriszti néninek és Vera néninek.

Pápakovácsi, 2016. június 1.                                              

Lukács Dorina és Juhász Enikő

Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

7. osztályos tanulói

A projekt rövid értékelése:

A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a "Felvidéki körutazás" lehetőségét. Szorgalmasan készültek az előzetesen kiadott feladatokból. Az egész iskolával ismertettük az utazás célját, útvonalát. A felső tagozatosok vetélkedőn mélyíthették ismereteiket a magyarlakta városok, települések történelmi vonatkozásairól. Fejtörő feladatokkal, képzeletben végigjártuk a leendő útvonalat. A szülők is nagy érdeklődéssel kísérték a felkészülést, és támogattak bennünket. A kirándulás szinte minden tervezett programját sikerült megvalósítani. Szép időjárási körülmények között jártuk végig a három napot. Jól esett, ha magyar szót hallottunk, vagy magyarul köszöntötték csoportunkat. Mindkét  szállásunkon,Bajmócon és Alsóbodokon is nagyszerű körülmények között, meleg szeretettel fogadtak bennünket házigazdáink.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

Előkészítés:

Osztályfőnöki órán 2 alkalommal került sor az út tervezésére, főbb állomások kijelölésére. A gyerekek felkészültek egy-egy település történeti érdekességeiről, azt bemutatták be osztálytársaiknak. Ekkor került sor a Felvidék népi hagyományainak feldolgozására is.  Földrajz órák keretében a tervezett útvonal hegy- és vízrajzát tekintették át. A Duna és Morva folyók találkozását, a Kárpátok hegyvonulatait. Történelem órán a Trianon utáni elszakított területekről beszélgettek, kitelepítésekről. Kémia órán a mészkő anyagát vizsgálták, kísérlettel igazolták összetételét, és a mészkőhegyekben kialakuló barlangok, cseppkőképződésről esett szó, továbbá a Felvidék gazdag bányakincseiről és ásványokról.

Vetélkedő

A felső tagozatos tanulók vegyes korcsoportú csoportokban vetélkedhettek. A feladatok az egyes településekhez kapcsolódtak, a tervezett útvonal állomásaihoz. A feladatok között szerepelt Szlovákia térképének puzzle-ként való kirakása is. A verseny komolyságát egy totó- Szlovákiáról igazolta. A pozsonyi kifli története, Mátyás mesék kitalálása, Búvár Kund legendája, kőzetek felismerése, dalszöveg helyes sorrendbe rakása és még sok érdekes feladat következett a délután folyamán. A vetélkedő vidám légkörben zajlott, miközben kivetített fotókon követhették a gyerekek az egyes települések jelentős látnivalóit.

 Értékelő órák

 Az elkészült fotókat digitális táblán kivetítve néztük meg, egy-egy élmény felelevenítve. Meghallgattuk az otthoni, családnak szóló beszámolókat, reflexiókat. Megnéztük és értékeltük a menet közben készült utazási naplókat. Ismét áttekintettük a térképen az útvonalat, mely folyók, városok és hegyek között vezetett az utunk. Megbeszéltük, mit vártak, és mit kaptak ettől az utazástól. Kiállítást rendeztünk a naplókból, vár alaprajzokból.

Beszámoltunk utazásunkról külön a 6. osztálynak, mert jövőre ők utaznak a Felvidékre. Iskolagyűlés kereti között a diákok élménybeszámolót tartottak az egész iskola előtt. Szülői értekezleten a megjelent szülőknek is meséltünk az utazásunkról.

A 7. osztályosok felvidéki kirándulása 2018. május 15-18-ig

 1. nap:

 Az indulás a megbeszéltek szerint rendben történt. Az első megállás Rajkán, a határátkelőnél volt. Pozsonyban az „UFO” hídon át érkeztünk, 2 óra idegenvezetést kaptunk. Elmentünk a Szent Márton székesegyházhoz, ami magyar koronázási templom volt. Egy feltárt temetőre épült. 19 magyar királyt koronáztak meg itt, többek között Mária Teréziát is. Volt itt egy Szent Márton szobor is, valamint Pázmány Péter síremléke is itt található. 178 kis arany korona volt az úton, amit mi is követtünk. Megnéztük azt az épületet ahol a 9 éves Liszt Ferenc zenei tehetségét felfedezték. Megnéztük az Országgyűlés épületét, a Szent Mihály kaput, a Főteret és Pozsony legkeskenyebb házát. A Főtéren található nevezetességek: Roland kút, Napóleon szobor, képmás a falon. Bementünk a Prímás palotába, amelyben a 6 gobelin értéke 20-szor több, mint maga az épület. Ehhez közel volt a Kandi szobor, amit mindannyian megsimogattunk, de hogy teljesülnek-e kívánságaink, az majd elválik. Még megnéztük a Nemzeti Színházat, a Halász kaput és az Andersen szobrot. Hozzáteszem, hogy majdnem egész úton zuhogott az eső Pozsonyban. Következő állomásunk Dévény volt, ahol csak lefényképeztük a várat a szakadó eső miatt. Ezután Vöröskőre mentünk, ahol a parkban szabadon voltak nyulak és pávák. A kastélyban angol nyelvű idegenvezetést kaptunk magyar tájékoztatóval. Sok különleges berendezési és használati tárgyat, festményt és fegyvert láttunk. Este hatra érkeztünk meg a szállásra, Alsóbodokra. Szabadon kiválaszthattuk, hogy ki melyik szobában akar lenni, ezt szerencsére veszekedés nélkül el tudtuk rendezni. Ezek után körülnéztünk a birtokon. Megvacsoráztunk, naplót írtunk, majd mindenki nyugovóra tért.

2. nap:

Reggel korán keltünk, majd svédasztalos reggelivel vártak minket. Úticsomagjainkkal elindultunk a Sebeséri barlanghoz. Kisebb bonyodalom után egy csoporthoz csatlakozva juthattunk be a 7 °C–os cseppkőbarlangba, ahol az 580 méteres látogatói útvonalon csodáltuk a gyönyörű képződményeket. Zsolti fényképezett.  45 percig tartott az idegenvezetés. Érdekesség: Egy cseppkő 10-15 év alatt 1 mm-t nő. Következő állomásunk Besztercebánya volt, itt a főtérre mentünk először, ahol megnéztük a nevezetesebb épületeket, fagyiztunk, majd elsétáltunk megnézni a Mátyás-házat. Ezután Selmecbányára utaztunk, ahol az az érdekesség, hogy nincsen sehol sem 10 m egybefüggő sík terület. Na, ezt sétánk során meg is tapasztaltuk. Felkerestük a Líciumot, ahol Petőfi és Mikszáth is tanult. Ezután Bajmócra utaztunk, aminek gyönyörű kastélya már messziről látható. Sétáltunk a parkban, ahol megtekintettünk egy 700 éves hársfát, aminek a tövében még Mátyás király is ült. A híres állatkertben kaptunk szabadidőt, ahol sokféle állatot láttunk. Másfél órás út után visszatértünk a szállásra, ahol a vacsoráig szabadon játszhattunk a birtokon. Vacsora után a szokásos naplóírás következett, majd viszonylag későn, de mindenki nyugovóra tért.

3. nap:

Kipihenten ébredtünk, majd reggeliztünk. Megismerkedtünk az Alsóbodoki magániskola tanulóival, az iskola igazgatójával interjút készítettünk, majd elindultunk Mikszáthfalvára, szlovákul Szklabonyára. Ellátogattunk abba a házba, ahol Mikszáth Kálmán 5 éves korától élt. Itt palócos nyelvjárású idegenvezetést kaptunk, amelyből már sokat irodalom órán is tanultunk. A ház udvarán szabadon lehetett régi udvari játékokkal játszani. Következő állomásunk Alsósztregova volt, ahol a Madách kúriát néztük meg. Itt írta Madách Az ember tragédiáját, ezért az idegenvezetésben erről esett a legtöbb szó. Több szobán keresztül tekintettük meg a mű színeihez kapcsolódó tárlatot.  Itt Arany János is vendégeskedett és itt lektorálta Az ember tragédiáját. A parkban pedig megnéztük Madách Imre. Következő helyszín Kékkő volt, ahol a Balassa-család birtokában lévő várat néztük meg. Balassi Bálint költő sokat tartózkodott itt. A legérdekesebb a régi játékok és bábok kiállítása volt. Elég sokat időztünk itt, mert mindenkit érdekelt a téma. A szállásra megérkezve meglepetés ért minket, ugyanis jött egy másik csoport Somlóvásárhelyről. Az alsóbodokiakkal közösen fociztunk és ismerkedési estet is tartottunk. Este vacsoráztunk, megírtuk a naplót, majd nyugovóra tértünk.

4. nap:

Reggel kelés után egyből bepakoltunk a buszba, majd reggeliztünk. Átvettük az úticsomagot, majd indultunk Ógyallára. Itt a csillagvizsgálót tekintettük meg, be nem mentünk, de körül néztünk a területén. Következő állomásunk Gúta volt. A település nevezetessége a Vág folyón lévő fedett fahíd és az úszó vízimalom. Megtekintésük után játszótereztünk egy kicsit, majd Révkomáromba utaztunk. A Városháza előtt megpihentünk a Klapka szobornál, meghallgattuk a toronyban muzsikáló huszár előadásában a Klapka-indulót. Besétáltunk az Európa-udvarba, ahol körben minden európai országról mintáztak egy házat. Nekünk természetesen a magyar ház tetszett a legjobban tetején a koronával. A városban született Jókai Mór, akinek itt található a szobra is, amit szintén megnéztünk és megkoszorúztunk. Végül, egy hosszabb séta után elértünk a Dunához, ahol átsétáltunk a hídon Magyarországra. Beszálltunk a buszba, majd indultunk haza. Fáradtak voltunk, de mindenkinek tetszett a kirándulás. Otthon nem győztünk mesélni a szülőknek, családtagoknak.

Reméljük más osztályoknak is lesz lehetősége a Határtalanul pályázat által ide eljutni. Az osztály nevében köszönjük igazgatónknak, Zsuzsa néninek és osztályfőnökünknek, Ildi néninek, hogy ehhez az élményhez juttatott bennünket.

Halász Áron

7.osztály

 

Felvidéki körutazás

A Határtalanul programon elnyert pályázatnak köszönhetően a pápakovácsi Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai Szlovákia magyarlakta területeire utaztak 2017.május 17 és 19-e között. A felvidéki körutazáson 18 diák és 2 szervező pedagógus, Huszár Zsoltné, osztályfőnök és Takácsné Varga Brigitta vett részt.

Reggel fél nyolckor indultunk Pápakovácsiból. Első állomásunk Pozsony volt, ahol lelkes és nagy tudású idegenvezetőnk segítségével bebarangoltuk szinte az egész várost. Fantasztikus élmény volt a Koronázó Templomban állni, ahol 18 magyar uralkodónkat koronázták meg. Utunk innen Dévény várába vezetett, amelynek magaslatáról fenséges kilátás nyílt a Duna és a Morva folyó torkolatára. Ezután Vöröskő vára felé vettük az irányt. A vár már messziről elbűvölt minket tekintélyt parancsoló méreteivel. Az első szlovák éjszakát Bajmócon töltöttük, ahol nagy vendégszeretettel fogadtak minket.

Második napunk Bajmóc várának felfedezésével indult. A szlovák nyelvű idegenvezetés során magyar nyelvű prospektus segítségével ismerhettük meg a várat.  A túra a kripta és a cseppkőbarlang megtekintésével fejeződött be. A vár előtt álló solymászok bemutatóját követően nem mulasztottuk el megkeresni Mátyás király hársfáját sem. A délután Besztercebányán folytatódott. Itt az volt az érzésünk, hogy egy filmbe csöppentünk bele. A gyönyörű épületek, a kellemes hangulat mindenkit elvarázsolt. Nagyon vidáman indultunk második szállásunkra, Alsóbodokra. Szívélyes fogadatásban és finom vacsorában volt részünk.

Harmadik, s egyben utolsó napunk Ógyallán indult, ahol a csillagvizsgálóban érdekes és izgalmas információkkal gazdagodtunk. Ezután Gútán átsétáltunk Közép-Európa leghosszabb fedett fahídján. Az úszó malom történetébe egy szlovák idegenvezető hölgy ékes magyarsággal vezetett be minket! Körutazásunk Révkomáromban ért véget. Itt felkerestük Jókai Mór és Klapka György szobrát, a Szent András templomot és természetesen az ún. Európa Udvart. Nagyon sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk.

Huszár Zsoltné, osztályfőnök

Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Pápakovácsi

Fenntartó   Elérhetőségek 
Pápai Tankerületi Központ   Kastély Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola
 8500 Pápa, Mézeskalács u. 2.                                 8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
 Tankerületi igazgató: Egyházi Andrea    Intézményvezető: Orbán Krisztina
+36 89/795-206     Intézményvezető-helyettes: Pintérné Szőke Erika
 papa@kk.gov.hu     +36 89/351-010 
    +36 30/429-2264
      papakovacsi@papaitk.hu 

 

Elérhetőségek
Kastély Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola
 8596 Pápakovácsi, Fő utca 20.
 Intézményvezető: Orbán Krisztina
 Intézményvezető-helyettes: Pintérné Szőke Erika
+36 89/351-010 
+36 30/429-2264
 papakovacsi@papaitk.hu 

 

Fenntartó
Pápai Tankerületi Központ
 8500 Pápa, Mézeskalács u. 2.
 Tankerületi igazgató: Egyházi Andrea
+36 89/795-206
 papa@kk.gov.hu